HomeCercetareEuroVote+

EuroVote+

 

 

În perioada alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2014 in Europa va fi realizat un experiment academic. Din România este implicată în cercetare SNSPA. Experimentul are două obiective: 1) să ofere publicului informații cu privire la felul în care membrii Parlamentului European sunt aleși în diferite țări; și 2) să realizeze o cercetare cu privire la comportamentul electoral al cetățenilor și cu cu privire la opiniile acestora asupra procedurilor de vot folosite în Europa.

 

Descriere

Regulile de vot diferă în Europa.În unele țări, precumGermania, Franța, Spania, România se folosește o reprezentare proporțională, votanții având în față liste „închise”, în sensul că ei trebuie să voteze pentru o listă de partid, dar nu au niciun cuvânt de spus cu privire la ordinea hotărâtă de partid în care vor fi aleși candidații. În alte țări,deși votează pentru un partid, cetățenii pot influența ordinea în care candidații partidului sunt aleși (de exemplu, în Letonia). În Luxemburg un votant poate să voteze pentru candidați aflați pe listele unor partied diferite.

Toți membrii Parlamentului European sunt aleși la nivel național (sau la unul regional, în țările care au mai multe circumscripții electorale regionale). Dar am putea să ne gândim și la posibilitatea ca un un număr de membri ai Parlamentului să fie aleși direct de toți cetățenii Uniunii Europene, în cadrul unei circumscripții care ar cuprinde toată Uniunea Europeană. (Sigur, o astfel de propunere e în momentul de față numai ipotetică.)

La adresa http://eurovoteplus.eu/ veți găsi descrierea sistemelor electorale din trei țări: Franța, Letonia și Luxemburg. Tot acolo veți găsi argumente pentru și împotriva creării unei circumscripții pan-europene.

Vizitatorii sunt invitați să reflecteze asupra acestor instituții electorale diferite. De asemenea, ei au putut participa la un vot organizat potrivit mai multor reguli și au oportunitatea de a experimenta modul în care aceste instituții funcționează în practică.

 

Organizatori

Cercetarea on-line EuroVotePlus a avut loc în perioada 4 – 26 mai 2014 și a fost organizată de CNRS Paris, Universitatea din Montreal, Penn State University,  University of Western Ontario, CNRS Toulouse. În România în această cercetare a fost implicat Centrul de Studii si Analiză Politică din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

 

Rezultate

Mai multe detalii despre rezultatele preliminare ale acestei cercetări puteți găsi aici.

Free business joomla templates